Eerste opzet pagina's Open Standaarden en NLUUG Voorwaarden

This commit is contained in:
Patrick Reijnen 2023-05-07 17:58:53 +02:00
parent 9e3e6ff86f
commit 5fae4a7fbf
2 changed files with 93 additions and 0 deletions

View file

@ -0,0 +1,58 @@
---
categories:
- Overig
date: 2023-05-07T17:31:30+02:00
description: "Placeholder: duidelijke beschrijving"
lastmod: 2023-05-07T17:31:30+02:00
tags:
- NLUUG Voorwaarden
slug:
title: "NLUUG Voorwaarden"
draft: true
---
NLUUG Voorwaarden
===================
De NLUUG Voorwaarden zijn leveringsvoorwaarden die alle NLUUG leden en donateurs kunnen gebruiken bij het afsluiten van contracten. Dat kan zowel geïnitieerd worden door een Opdrachtgever, die de Dienstverlener wordt gevraagd om deze voorwaarden te gebruiken, maar meestal door de Dienstverlener zelf.
Waarom NLUUG Voorwaarden
------------------------
Het is ons gebleken dat veel van onze leden geen leveringsvoorwaarden gebruiken bij het afsluiten van contracten. Dat is onverstandig: hetgeen van werkzaamheden vaak wel van te voren wordt besproken beslaat meestal slechts de uit te voeren diensten en de prijs die daarvoor wordt betaald. Echter, er is ook een vrij groot aantal belangrijke onderwerpen waarover tijdens onderhandelingen niet wordt gesproken, die tijdens de uitvoering tot problemen kunnen leiden. Vooral als de partijen met elkaar in conflict komen blijken de verwachtingen van de samenwerking soms ver uit elkaar te lopen.
De belangrijkste reden die onze leden aangaven om niet met voorwaarden te werken, is dat de gebruikelijke voorwaarden zoals EULA's bij programmatuur in het geheel niet passen bij de filosofie van "Open" werken, van samenwerking en delen van inspanning.
De NLUUG heeft de bekende ICT jurist Arnoud Engelfriet van `ICTRecht <https://ictrecht.nl/>`_ gevraagd om voorwaarden samen te stellen die het uitvoeren van werkzaamheden met behulp van "Open" software in een open atmosfeer beschermen. Dit in tegenstelling tot de gangbare voorwaarden in de ICT, zoals de `ICT~Office <https://ictoffice.nl/>`_ voorwaarden (voorheen genoemd *FENIT voorwaarden*)
Voor wie zijn de NLUUG Voorwaarden bedoeld
------------------------------------------
Juridisch bestaat bij computers "dienstverlening" simpelweg uit *Hardware en Software* werkzaamheden. Hoewel de ICT specialisten vele gradaties onderscheiden, is de term Software hier heel algemeen "alles wat geen hardware is". Bijvoorbeeld valt onder "Software",
* zelf ontwikkelde applicaties,
* het configureren van applicaties of hardware en
*systeembeheer, zoals aanpassen van scripts en configuratie files op computers en routers
Volgens onze inschatting vallen de werkzaamheden van al onze leden voornamelijk onder de juridische definitie van "Software".
Doelstelling
------------
NLUUG begrijpt de bezwaren van de leden tegen de gangbare manier van zakendoen door vele ICT bedrijven. We willen graag voorkomen dat onze leden in de problemen komen door een gebrek aan afspraken in de gesloten contracten. Wij hopen een zinnig alternatief te bieden.
Onderscheidende kenmerken van deze leveringsvoorwaarden:
* bij het aangaan van het contract zijn zowel de Opdrachtgever als de Dienstverlener zich ervan bewust dat de wensen en mogelijkheden slechts beperkt bekend zijn; verantwoordelijkheden met betrekking tot de benodigde aanpassingen zijn vastgelegd.
* het gebruik van Open Source componenten wordt toegestaan. Dat betekent dat de Opdrachtgever ervan bewust is dat daar consequenties aan zitten, zoals verplicht terugmelden van verbeteringen aan GPL componenten.
* het is mogelijk om (zeer opzichtig) afwijkigen op de Voorwaarden af te spreken; het is een goede basis, met de mogelijkheid op onderdelen aanpassingen te maken.
* het recht om eigen producten (zoals productieomgeving en hulpscripts) te hergebruiken voor verschillende klanten.
Hoe werken de NLUUG Voorwaarden
-------------------------------
NLUUG donateurs en bedrijfsleden (niet voor persoonlijke lidmaatschappen of studenten) kunnen in het ledendeel van deze website meer lezen over de manier hoe men de leveringsvoorwaarden het best in gebruik kan nemen.
Wij hebben drie vormen van documentatie:
* Algemene informatie voor ontvangers van de Voorwaarden, die geen lid zijn van de NLUUG.
* Wat men moet weten wanneer men de Voorwaarden zelf gaat gebruiken, inclusief mailinglist voor vragen. In het ledendeel van deze website.
* Uitleg over de betekenis van specifieke artikelen en *leden* in de voorwaarden. De tekst is vaak nogal juridisch, waaraan niet te ontkomen valt, dus uitleg voor leken is noodzakelijk.

View file

@ -0,0 +1,35 @@
---
categories:
- Overig
date: 2023-05-07T17:33:46+02:00
description: "Wat wordt verstaan onder Open Standaarden"
lastmod: 2023-05-07T17:33:46+02:00
tags:
- Open Standaarden
slug:
title: "Open Standaarden"
draft: true
---
Open Standaarden
================
Open standaarden zijn kort door de bocht bestandsformaten, API's, talen of bijvoorbeeld een XML-dtd waarmee twee partijen gegevens kunnen uitwisselen, zonder daarbij in een codering te hoeven werken die alleen bij de twee partijen bekend is en niet vrij verder bekend mag worden gemaakt. Andere partijen staan daarmee buitenspel. Tevens dient gebruik van deze standaarden te kunnen plaatsvinden zonder royalties te hoeven afdragen. Voorbeeld van dit soort standarden zijn de `POSIX standaard <https://en.wikipedia.org/wiki/POSIX>`_, het internet protocol of meer recent het opendocument format.
Definitie
---------
Een mooie verkorte definitie is terug te vinden bij het `Forum Standardisatie van de Nederlandse overheid <https://www.forumstandaardisatie.nl/thema/open-standaarden>`_:
#. De benodigde documentatie moet laagdrempelig beschikbaar zijn.
#. Er mogen geen hindernissen zijn op het terrein van intellectueel eigendomsrecht.
#. Er moeten voldoende inspraakmogelijkheden zijn voor stakeholders tijdens de (door)ontwikkeling van de standaard.
#. De onafhankelijkheid en duurzaamheid van de standaardisatieorganisatie moeten verzekerd zijn.
Andere groepen zoals de `Free Software Foundation Europe <https://fsfe.org/projects/os/def>`_ en de Zwitserse UUG hanteren vergelijkbare definities.
In formelere taal:
* De standaard is gepubliceerd en over het specificatiedocument van de standaard kan vrijelijk worden beschikt of het is te verkrijgen tegen een nominale bijdrage. Het moet voor eenieder mogelijk zijn om het te kopiëren, beschikbaar te stellen en te gebruiken om niet of tegen een nominale prijs.
* De standaard is goedgekeurd en zal worden gehandhaafd door een non-profit organisatie, en de lopende ontwikkeling gebeurt op basis van een open besluitvormingsprocedure die toegankelijk is voor alle belanghebbende partijen (consensus of meerderheidsbeschikking enz.).
* De intellectuele eigendom — m.b.t. mogelijk aanwezige patenten — van (delen) van de standaard is onherroepelijk ter beschikking gesteld op een 'royalty-free' basis.
* Er zijn geen beperkingen omtrent het hergebruik van de standaard.